Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ars Sacra unitárius festőkkel

2015.10.04

Beszámoló a Bartók Béla Unitárius Egyházközség
Ars Sacra Fesztiváljának kiállítás megnyitójáról

2015. szeptemberben újra megrendezésre került az Ars Sacra Fesztivál. A Bartók Béla Unitárius Egyházközség immár harmadik éve befogadó résztvevője az eseménynek. Idén, szeptember 20-án, talán mondható, hagyományosan, istentisztelettel egybekötött kiállítás megnyitón vehettek részt a hívek, s Nyitott Templomok Napja is lévén, a hitetlenek és a máshívők is. Ezzel együtt mégis sikerült megőrizni a meghitt és bensőséges hangulatot, hiszen az esemény záróakkordja egy keresztelő volt.

A program kiállítás része az Unitárius festők – Unitárius templomban címet viselte. Nem meglepő tehát, hogy az alkotókat összekötő kapocs a közös vallás volt, s így nem hatott idegenül az istentisztelettel való összefonódása sem. Léta Sándor lelkész prédikációjában vezette fel a későbbi témát, a vallás és művészet kapcsolatán elmélkedve, mondván - az egyház a művészethez fordult gondolatai, Isten létének kifejezésére. Eszerint az alkotás eszköz, hogy az emberi lelket közelebb hozza Istenhez, de mód is, hogy az ihletett alkotó megoszthassa másokkal emelkedett lélekállapotának tapasztalásait.

Dr. Feledi Balázs művészettörténész megnyitóbeszédében szintén taglalta művészet és vallás kapcsolatát, mely során reflektált Léta Sándor lelkész úr beszédére is. Kiemelte az alkotáshoz a hit fontosságát és nélkülözhetetlenségét, ám a hit értelmezése, annak vallási töltete különböző aspektusokban került bemutatásra. Beszédének egyik legérdekesebb pontja az volt, mikor a rendezvény létjogosultságáról, annak tartópilléreiről beszélt. Így a lassan tíz éves programsorozat főbb szereplői a templomok, amelyek befogadják a művészetet - mentesen attól a dogmatikus gondolkodástól, ami elutasítja a képi ábrázolást -, az alkotók, akik munkájukat hozzák, és elengedhetetlen az ezt befogadó, sőt vágyó közeg.

Erre a hívó szóra gyűltek össze idén a kiállítók: Deák Ilona, Felházi Ágnes, Szinte Gábor, Szinte János és Fazakas-Koszta Tibor képzőművészek. Az alkotások egyéni hangúak, nem köti össze őket stílusbéli azonosság.

Deák Ilonánál a legfontosabb téma a táj, kivált az erdélyi táj, s ezt a látképet transzponálja hitre, vallásos élményre. Festményein ritka képelem az ember mint motívum, most azonban figurák is feltűntek egyik vásznán, akiken – a művészettörténész szavaival élve – semmi agresszió nem látszik, semmi cselekvés nem tükröződik, inkább meditatív, spirituális kapcsolatot figyelhetünk meg köztük.

Felházi Ágnes képei egyedi hangulatúak és megjelenésűek. Nála már a festmények címében is előütközik a vallási téma, de a műveket nézve – figurális segítség híján – szükségünk van az az absztrakt, elvonatkoztatni képes gondolkodásra.

Szinte Gábor gazdag és sokszínű életéről hallgatva, ráaggathattuk – a manapság már ritkán használható – polihisztori jelzőt, miközben megcsodálhattuk vallási szűrőn át megalkotott realista képeit.

Szinte Gábor fia, Szinte János vásznain még erősebb a realista vonás, ezzel együtt kiállított alkotásait komor hangulat uralta, amit karon csípéssel felérő, színes elemek törtek meg.

A Fazakas Koszta Tibor képein megjelenő figuráknak – ezúttal – arcuk is volt. Feledi úr jelzőjét idézve, a szürrealista-realista festményeken vallási témák jelentek meg, ahol a biblikus, földi jeleneteket valóságon túli hangulattal veszi körül a festő.

Az eseményt színesítette Faragó Laura énekművész fellépése, aki gregorián dallamokat és népdalokat adott elő.

Rada Lívia

 
 

 

Profilkép
Elérhetőség

PARTIUM MŰHELY

4800 Vásárosnamény, Pf.: 2

06-30/920-4905

partium2@gmail.com

Követők az Arckönyvben


Pályázatfigyelés
Archívum

Naptár
<< December / 2021 >>


Statisztika

Most: 3
Összes: 283028
30 nap: 8876
24 óra: 347