Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagbölcső

2015.06.03

oszabo-borito1.jpg

 

A szabadelvű füzetek sorozat immár negyedik kötetét veheti kezébe a tisztelt olvasó. Ez a sorozat a Kelet-magyarországi Szabadelvű Protestáns Kör gondozásában indult el 1992-ben. Az első kötet: Érintsd meg a jövőt! az ifúságnak szóló kétnyelvű zsebkönyv. A második kiadásunk már egy összefoglaló antológia A hetedik napra címmel. Ebben a kötetben mindazok a kelet-magyarországi alkotók szólalnak meg, akik tiszta szívvel felvállalták a szabadelvű szellemet, és műveikben az istenkereső vagy továbbteremtő lelkületet sugározták: Dusa Lajos, Ószabó István, Oláh András, Budaházi István, Nyitrai Levente, Matkó László.

A harmadik kiadvány szellemi előfutárunkról és lelki példaképünk beregi továbbéléséről szól. A mészkői unitárius lelkész, a népnevelő Balázs Ferenc szellemében tevékenykedtünk itt a keleti végeken (Balázs Ferenc Beregi Népfőiskola). Végeredményben a szabadelvű protestáns kör és népfőiskola összefogásából született a Partium folyóiratunk felkarolása és folytatása. Ez a lap lett a szabadelvű kör szócsöve, és az említett antológia továbbélése ill. kibontakozása. A Partium lapunk teljesen lekötötte a protestáns kör erejét és kapacitását, mígnem 2008-ban a szabadelvű protestáns kör továbblépett, s megalakult az Unitárius Alkotók Társasága (UART).

A továbbiakban minden eddigi tevékenységet az UART intéz.

Ószabó István két monodrámáját az erdélyi unitarizmus két lángoszlopáról Dávid Ferenc alapító püspökünkről és Balázs Ferenc népnevelő mészkői lelkészről írta. Emberközeli beállításban párbeszédre invitál a szerző , érzékeltetve, hogy a
két főhősünk humanizál bennünket. A legfontosabb a humánum megőrzése és továbbfejlesztése, vagyis szabad szellemmel kapcsolódjunk be a Teremtő munkájába, bátran vállaljuk a tovább-teremtést.

A költő a lélek csatornáin vezet el az unitárius gondolkodás mélységeibe, az igazi szabadszellemű világ rejtelmeibe. Legfontosabb teendőnk az emberiség-tudat kimunkálása a tovább-teremtés bátor vállalásával, hisz a világ mindnyájunké és felelősséggel tartozunk mindenért.

Felhős Szabolcs

 
 

 

Profilkép
Elérhetőség

PARTIUM MŰHELY

4800 Vásárosnamény, Pf.: 2

06-30/920-4905

partium2@gmail.com

Követők az Arckönyvben


Pályázatfigyelés
Archívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Most: 4
Összes: 325078
30 nap: 9011
24 óra: 280