Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öt év után - Partium-est az Írószövetségben

2015.05.25

Öt év után
Partium-est az Írószövetségben

A Partium című, unitárius hátterű, irodalmi, művészeti és közéleti folyóirat öt esztendő után mutatkozott meg újra a Magyar Írószövetségben, nevezetesen 2015. május 14-én, csütörtökön. Mi több, számos, régi lapszámmal lepték meg mind a publikumot, mind a szövetség könyvtárát.

A lapot a szerkesztők – Oláh András, író, költő; Kürti László, költő; Farkas Gábor, költő; az UART-ot, azaz az Unitárius Alkotók Társaságát, pedig Felhős Szabolcs képviselte, az estet Novák Valentin író, költő moderálta, aki a Partium honlapjának (www.unit-art.hu) gondnoka is egyben.

Novák Valentin rövid felvezetője után, melyből az is kiderült, hogy az est a vallásbéke nevében zajlik, hiszen a pódiumon jól megfér egymás mellett református, katolikus és unitárius alkotó egyaránt, ahogyan azt 1568-ban megálmodták az erdélyi Tordán, Dávid Ferenc jóvoltából, a moderátor szólásra kérte Felhős Szabolcsot. Aki elmondta, ha a szerkesztők lándzsát törnek az unitárius szellemiség mellett, semmi akadálya, hogy eljárjanak a lap dolgában. Az Unitárius szemmel című rovat gondoskodik a hitéletbeli gondolatok tolmácsolásáról.

Felhős Szabolcs a továbbiakban vázolta a Partium és az UART nem is olyan rövid történetét, hiszen míg a lap a 24. évfolyamnál tart, az UART tavaly volt tízesztendős. A kelet-magyarországi szellemi műhely megalapításának ideája 1987-ben, a tokaji írótáborban fogalmazódott meg először. Itt állt össze a Partium Irodalmi Társaság, Ratkó József vezetésével. A folyóirat 2005-ben kapott új arculatot. A Partium, a részek területi fogalmát, mint Felhős Szabolcs elmondta, kicsit kiterjesztették a Felvidék keleti végeire is, így Kárpátalját, és az Erdélyre eső partiumi részeket képviselve már elég nagy területről szemezgethettek az évtizedek során irodalmi és kulturális értékek tekintetében, több-kevesebb sikerrel.

A szerkesztőkkel folytatott, körkérdésekben realizálódó, beszélgetés érintette a lap presztízsét, melyről kiderült, hogy a keleti régiókból szerkesztve is lehet első rangú szerzői gárdát toborozni, még ha, honorárium híján, sokszor másodközléseket adnak is. Aztán elkanyarodott a csevegés a lap értékközvetítő törekvései, és a folyamatos létharc kérdései felé. Megtudhattuk, hogy a határszélről is lehet lapot szerkeszteni a mai technika mellett, ez már semmivel sem nehezebb, mint egy fővárosi redakcióban, ahol, igaz, a fogadóórák rendszere, a személyes találkozás varázsa is működhet. Végül, de nem utolsósorban, szó esett a lap rovatairól, különösképpen az Ifjúsági rovatról, ahol fiatal szerzők kapnak publikálási lehetőséget, s arról a nyitottságról, minek mentén pályakezdő, de tehetséges írók is viszont láthatják kézirataikat a Partium hasábjaira tördelve.

A diskurzust az Egressy Béni Művészeti Középiskola drámatagozatos tanulói – Szabó Kata, Bódis Dániel és Csiki Áron felolvasásai színesítették, akik a szerkesztők verseiből, lévén, mindahányan költők, s egyben szerzői is a Partiumnak, adtak elő. Hozzájuk csatlakozott Farkasné Lajter Enikő tanárnő, aki Novák Valentin verseit interpretálta. De Oláh András, Kürti László, Farkas Gábor és Novák Valentin saját maguk is felolvastak, miután két-három percben felvázolták irodalmi pályafutásukat.

Az est hangulata azonban nem lehetett teljes, hiszen volt, aki több száz, volt, aki harminc kilométeres utakra indult, s nem alakulhatott ki egy jóízű, hivatalosságon túli beszélgetés valamely budapesti vendéglátó-ipari egységben. De reméljük, hamarább találkozunk a Partium szerkesztőivel, mint öt esztendő, s akkor már lesz írószövetségi étterem is újfent…

                                                                                 - Váradi Bakony Bálint -
Klement Zoltán fotói
Dunai Andrea fotói

Rövidesen videóval is jelentkezünk!

 
 

 

Profilkép
Elérhetőség

PARTIUM MŰHELY

4800 Vásárosnamény, Pf.: 2

06-30/920-4905

partium2@gmail.com

Követők az Arckönyvben


Pályázatfigyelés
Archívum

Naptár
<< December / 2021 >>


Statisztika

Most: 3
Összes: 282043
30 nap: 8547
24 óra: 345